Mercimek Köftesi Tarifi

Mercimek Köftesi Tarifi

Kırmızı mercimek ve ince bulgurla hazırlanan bir harç düşünün. Zeytinyağında salça ve baharatlarla kavrulmuş kuru soğan ona eklensin. Tek tek şekil verilen köfteler, yeşillikler üzerine yerleşsin.

Altın günlerinin vazgeçilmez lezzeti, bekarların ve öğrenci evlerinin gözdesi mercimekli köfte pratik olmasının yanı sıra besleyici ve lezzetli de. Tarife geçmeden önce mercimek köftesinin küçük bir püf noktasına da değinelim. Kullandığınız sıcak su oranını mutlaka ama mutlaka ölçün. Mercimek köftesi tarifini hazırlayıp yanında tüketebileceğiniz yeşillikler ve buz gibi bir ayran ile öğününüzü kolayca oluşturabilirsiniz.

Her ne kadar salata barların gözdesi olsa da, artık birçok mekan masaya oturur oturmaz 'başlangıç' olarak masaya mercimek köftesi getirse de mercimek köftesinin en güzelini anne insanı yapar. Çünkü onun kırmızı mercimeği de ince bulguru da sevgiyle dolar, hasret kokar. İşte en güzelini annenin yaptığı mercimek köftesi için mutfağa girerek biraz hadsiz olacağız bugün. Anne insanına selamlar yollayacağız bu tarifle.

Afiyetler olsun şimdiden.
 

MALZEMELER

1,5 su bardağı kırmızı mercimek
3 su bardağı sıcak su
1,5 su bardağı ince bulgur
2 adet kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
5 adet taze soğan
1/2 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kimyon

 

NASIL YAPILIR ?

Bol suda yıkadığınız kırmızı mercimeği sıcak suda kaynatın. Suyunu çekmeye yakın ince bulguru ekleyin, mercimeği ocaktan alın.

Kapağını kapattığınız tencerede ince bulguru şişmesi için mercimekle birlikte 15 dakika kadar bekletin.

Kuru soğanları küçük küpler halinde doğrayın. Zeytinyağını bir tavada kızdırın. Doğradığınız soğanları 5 dakika kadar kavurun.

Sırasıyla; biber salçası, domates salçası, tuz, pul biber ve kimyonu ekleyerek soğanlı karışımı 3- 4 dakika kadar kavurun.

Taze soğanları ve maydanozu ince ince kıyın. Şişen bulgurlu ve mercimekli harca salçalı, soğanlı harcı ekleyin. Doğranmış yeşillikleri ilave edin.

Tüm malzemeyi özleşene kadar yoğurun. Hazırladığınız harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alın ve avuç içinizde sıkarak şekil verin.

Servis tabağına aldığınız mercimekli köfteleri arzu ettiğiniz yeşilliklerle servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.